در حال حاضر ظروفی مانند کاسه، بشقاب، سینی، لیوان، قاشق و … در ظروف چوبی مورد استفاده قرار می گیرند.
در ایران هم تولید کنندگان زیادی این اقلام چوبی را تولید و به بازار عرضه می کنند.
ولی آیا این روف چوبی مخصوص سرو برای کلیه غذاها می باشند.
در جواب باید گفت خیر. ظروف چوبی برای استفاده مواد غذایی سرد، میوه، خشکبار، آجیل، سالاد و … باید استفاده شود.
نباید چوب را در معرض تنش و تغییرات دمایی زیاد تا آسیبی به ساختار آن وارد نشود.
پس از خرید ظروف چوبی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
1- به هیچ عنوان غذا را در ظروف چوبی با ماکروویو گرم نکنید.
2- برای شستن ظروف چوبی از ماشین ظرفشویی استفاده نکنید.
3- از ایجاد تنش های دمایی شدید و گرم شدن بیش از حد ظرف چوبی بپرهیزید.
4- هرگز ظرف چوبی را به مدت زیاد در آب غوطه ور نکنید،
و اجازه ندهید آب را جذب کند چون موجب ایجاد ترک و اعوجاج چوب می شود.
5- در ظروف چوبی غذای با دمای زیر 40 درجه سانتی گراد سرو کنید و اگر می خواهید غذای نیم گرم در آن بریزید نگذارید.
بیش از 20 دقیقه در ظرف غذا ماندگاری داشته باشد.
6- در هنگام شستن ظروف چوبی از فرچه پلاستیکی و مایع ظرف شویی استفاده نمایید.
پس از شستن ظروف چوبی با مایع و آب گرم، آن را با حوله خشک نمایید،
و اجازه دهید 2 ساعت در هوای آزاد خشک شود تا تمامی رطوبت آن از بین برود.
7- برای از بین بردن باکتری های موجود بر روی ظروف چوبی،
سرکه سفید را به نسبت 1 به 5 با آب ترکیب کنید و این محلول را روی ظرف آغشته کنید.
اجازه دهید محلول ده دقیقه روی ظرف باقی بماند تا اثر کند. پس از آن با حوله خشک، رطوبق باقی مانده را پاک نمایید.
8- اگر ظرف چوبی زیبایی اولیه خود را از دست داد، با سنباده 400 یا 600 کل کاسه را سنباده کاری کنید و به چوب خام برسید.
در مرحله بعد گرد و خاک را از روی کاسه پاک نمایید و کاسه را با آب گرم بشویید و دوباره با حوله تمیز خشک کنید.
پس از 72 ساعت و کسب اطمینان از خشک شدن چوب، یک لایه روغن گیاهی مخصوص ظروف چوبی روی کار اجرا کنید.
آیا ظروف چوبی برای سرو غذا امن هستند؟
طبق گزارش آژانس امنیت غذایی (FSA) استفاده ازظروف چوبی هیچ منع قانونی ندارد.
رعایت نکته هایی که در بالا اشاره شد می توان گفت استفاده از ظرف های چوبی را بی خطر و امن می نماید.
شستشوی درست و استاندارد ظروف چوبی و عدم استفاده از غذاها و مایعات گرم در این ظروف، مانع از ایجاد آسیب به این ظروف می گردد.
البته برخی محققات در نتایج تحقیقات خود به این نتیجه رسیده اند استفاده از چوب بهتر از پلاستیک می باشد
سخندر کل می توان گفت ظروف چوبی ظروفی مناسب استفاده دائم برای سرو غذاها و نوشیدنی ها نمی باشد.